Limburg

Limburg an der Lahn

Mye av informasjonen er hentet fra Wikipedia, den frie encyklopedi.

DomLimburgLahn27

Limburg med domkirken på andre siden av elva Lahn

Limburg an der Lahn er en av Tysklands eldste byer og ligger i delstaten Hessen, like ved grensen mot delstaten Rheinland-Pfalz og byen Diez. Limburg har omtrent 35 000 innbyggere og utmerker seg ved en vakker gamleby, som tiltrekker mange turister. Man kan virkelig få ro i sjelen ved å vandre blant gamle og ærverdige bygninger, eller bare nyte livet fra en av byens mange kaféer og fortausrestauranter.

Gjennom Limburg flyter elva Lahn og forbi byen går den viktige motorveien A3 (europavei 35), som går fra den nederlandske grensen til Passau i Bayern. Limburg ligger mellom fjellkjedene Taunus i sør og Westerwald i nord.

Historie

Første gang byens navn nevnes er i et dokument fra 910, og byen feirer derfor 1100-års jubileum i 2010. Navnet Limburg kommer fra den opprinnelige formen Lintpurc. Lintpurc var en tilfluktsborg på klippen over elva Lahn, hvor vi i dag finner domkirken med de sju tårnene. Senere tjente borgen som sete for grevene i Niederlahngau, etterpå til konradinerne, som anla et stift viet til St. Georg. Etterhvert bosatte folk seg nedenfor klippen, noe som kan betraktes som opprinnelsen til byen Limburg. Handelsfolk bosatte seg under klippen og grunnla en markedsplass.

Gamlebyen oppsto på 1100-tallet. I 1315 ble broen over Lahn påbegynt. Denne bidro til byens rikdom, for over den gikk noen viktige handelsveier, blant annet veien mellom Bysants og Antwerpen. 

I 1357 fikk Limburg byrettigheter av keiser Karl IV.

Da Limburg ble gitt som pant til Trier i 1344, begynte byen å miste sin betydning som viktig markedsplass, noe som ble forsterket av pesten og endelig av trettiårskrigen (1618 - 1648).

Fra 1624 hørte Limburg til kurfyrstene i Trier og fra 1815 til hertugdømmet Nassau. I 1827 ble et nytt bispedømme grunnlagt for hertugdømmet Nassau, bispesetet ble Limburg. I 1886 ble byen Kreisstadt (distriktshovedstad).

Byens nåværende sammensetning

Limburg består i dag av åtte bydeler, som ble slått sammen med byen i årene 1971 (Dietkirchen), 1972 (Ahlbach, Lindenholzhausen) og 1974 (Eschhofen, Linter, Staffel og Offheim).